Dansk Jernbaneforbund har via advokat Jakob Buch-Jepsen indgivet en omfattende politianmeldelse til Midt- og Vestsjællands Politi mod en række kendte personer og virksomheder. Anmeldelsen omfatter blandt andre Peter Aalbæk Jensen, MF Mette Thiesen, Søren Le Schmidt, Ditte Okman, to fotografer, én lydmand samt redaktørerne Mads Lindemann og Trine Kongegaard. Desuden er selskabet Viaplay Group Denmark A/S også blevet anmeldt.
Baggrund for anmeldelsen
Sagen omhandler produktionen af tv-programmet „Til middag hos…‟, som blev sendt på TV3 og ViaPlay første gang den 5. november og siden genudsendt flere gange. Programmet er også tilgængeligt på streamingplatformen ViaPlay. Under optagelserne blev der ifølge anmeldelsen begået flere åbenlyse overtrædelser af jernbanelovens bestemmelser, herunder §§ 42, 43, 46, og 116.
Alvorlige sikkerhedsrisici
I anmeldelsen lægges der vægt på, at adfærden ikke alene var farlig for de involverede personer, men også for togpersonale. Ifølge Dansk Jernbaneforbund har sporløb alvorlige konsekvenser, da det kan føre til påkørsler eller nærved-påkørsler, som ofte efterlader togpersonale med PTSD. Forbundet har tidligere sat fokus på problematikken og arbejder aktivt på at forebygge ulovlig færden på togskinner gennem kampagner og undervisning i skoler.
“Samfundet bruger store ressourcer på at forhindre sporløbere. Alligevel ser vi prominente personer, herunder en folketingspolitiker, bryde loven – og det understøttes ovenikøbet af Viaplay Group Denmark A/S,” lyder det i anmeldelsen.
Mulige straffe
Overtrædelser af jernbaneloven kan medføre betydelige bøder og i grove tilfælde fængselsstraf. Ifølge loven kan juridiske personer også holdes ansvarlige og idømmes bøder, hvis de har medvirket til overtrædelserne. For enkeltpersoner kan handlinger som ulovlig adgang til jernbanespor straffes med op til 6 måneders fængsel, hvis det vurderes, at handlingen har været til fare for andres liv eller helbred.
Dansk Jernbaneforbunds reaktion
Dansk Jernbaneforbund har markeret deres stærke modstand mod sporløb og forventer, at politiet tager sagen alvorligt. Forbundet følger udviklingen tæt og har lovet at orientere offentligheden, så snart der er nyt i sagen.
Sagen sætter fokus på behovet for at opretholde sikkerheden omkring jernbaner og sender et stærkt signal om, at ingen – uanset kendisstatus – står over loven.